(DUTCH ONLY)
Naast mijn werk als freelance illustrator geef ik ook klassikaal les in digitaal tekenen op locatie! Ik leer je in een kleine groep alle ins en outs van het digitaal tekenen met Clip Studio Paint, Krita, Procreate of PhotoshopCursisten zijn zelf verantwoordelijk voor het meenemen en aanschaffen van uitgekozen hardware en software. ​​​​​​​
LET OP - inschrijvingen voor na de kerstvakantie zijn OPEN. Begin januari  gaan de volgende lesblokken van start. 
Lessen met inhoud
Deze cursussen worden gegeven voor beginners die nog nooit digitaal hebben getekend en gevorderden die verder willen met de kennis die ze al hebben opgebouwd. 
De lessen worden gegeven door middel van opdrachten met demonstraties in de les zodat je de technieken makkelijk in de vingers krijgt. Daarnaast krijg je de ruimte om vrij werk te maken met feedback van de docent.
Deel 1 van de cursus wordt gegeven op dinsdag avond en Deel 2 op woensdag avond. 
De cursus is zo opgedeeld om cursisten een zo passend mogelijk niveau les te kunnen geven. ​​​​​​​
Lees hieronder verder over welke cursus het beste bij jou past!​​​​​​​
Welk cursus moet ik kiezen
(Deel 1 of 2)?
De cursussen zijn gemaakt om ieder niveau te laten instromen. Hobbyisten, beginners, professionals en ervaringsdeskundige zijn allemaal welkom. Met persoonlijke feedback op je gemaakte opdrachten wil ik er samen met jou voor zorgen dat je zoveel mogelijk leert van het werk dat je maakt. 
Twijfel je over welke cursus je wil doen? Lees dan het lesplan hieronder. In Deel 2 van de cursus gaan we er vanuit dat je de kennis uit Deel 1al redelijk beheerst.  ​​​​​​​
Deel 1 (de software) -  lesprogramma
Dit lesblok gaat uitvoerig in op de praktische kennis van de software zodat je de gereedschappen kunt vinden en gebruiken om comfortabel digitaal te leren tekenen.
1 – Kennismaken – kennismaken met de interface van het programma en elkaar
2 – De basis - Leren werken met de Selectie tool, Lagen, digitaal schilderen en Exporteren
3 – Laag effecten– Uitleg over laag effecten en de Alpha Lock functie 
4 – Maskers – Uitleg over Clipping Masks, de Opacity van een laag en de Crop functie
5 – Natekenen – Het gebruik van de Eyedropper functie, natekenen, selecteren en hoe je een foto importeert 
6 – Aanpassen en verbuigen – Uitleg over de Liquify functie en hoe je kleuren en vormen kunt veranderen
Deel 2  (teken techniek) -  lesprogramma
Na het leren kennen van de software gaan we tijd besteden aan de kennis om nog beter te kunnen illustreren. We gaan werken aan de basis fundamenten van tekenen zoals anatomy, licht en kleur. Daarnaast besteden we tijd aan het leren kennen van je eigen stijl en het vertellen van een verhaal met beeld. 
1 – Stijl ontwikkeling - Het vinden van een eigen tekenstijl doormiddel van een stijl onderzoek
2 – Kleur - Je eigen kleurenpalet kunnen maken met behulp van kleurcontrasten en de kleurencirkel
3 – Licht – Je werk leren belichten in verschillende soorten licht en sferen
4 – Anatomy van het hoofd – De anatomy van het hoofd aanleren om mensen te kunnen tekenen
5 – Character design – Het leren van de basis anatomy van het lichaam en een eigen character design
6 – Achtergronden – Hoe vertel je een verhaal met compositie en bouw je in lagen een achtergrond op ​​​​​​​
Gezamenlijke demonstratie opdrachten uit de cursus
Onderstaande voorbeelden zijn lessen uit het "Deel 1 (software)" cursus blok. De demonstraties worden klassikaal gegeven om sneller de functies van het programma in de vingers te krijgen. 
Voorbeeld werk van cursisten
Naast gezamenlijk werken is er ook tijd voor het maken van je eigen werk waar persoonlijke feedback op wordt gegeven door de docent. Hieronder is werk te zien van cursisten (links) en na feedback (rechts).
Locatie
We doen dit op locatie in het ARSAEMULA in Leiden (Pieterskerkgracht 9a, 2311 SZ ). Zie de website voor meer informatie over het gebouw en eventuele andere cursussen.  
In dit gebouw worden meerdere cursussen gegeven. Het lokaal waar de lessen worden gegeven heeft een groot beeldscherm (afbeelding hieronder) zodat iedereen kan meekijken tijdens de demonstratie van de opdrachten. In het lokaal staat inmiddels een lange tafel met plek voor maximaal 10 cursisten. 
Arsaemula of "ARS" is een kunstenaarsvereniging in Leiden. De vereniging is opgericht in 1694 door Willem van Mieris en Carel de Moor. In het gebouw aan de Pieterskerkgracht wordt een divers cursus aanbod gegeven zoals cursussen in boetseren, aquarelleren en modeltekenen. 
Startdata & groepsgrootte 
Lessen starten vanaf 8 deelnemers met een maximum van 10 om iedereen genoeg persoonlijke feedback te kunnen geven dus schrijf je snel in! 
De cursussen bestaan ieder uit 15 lessen met 1 les per week. Hier zitten vakantie weken tussen waardoor de cursus langer doorloopt dan 15 weken.  
DEEL 1 op de donderdagmiddag  start 31 augustus t/m 21 december 2023
DEEL 2 op de dinsdagavond start 12 September t/m 26  december 2023 
Aanschaf software en hardware
Cursisten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van software en hardware. 
Mail me gerust via de contact pagina voor vragen over de aanschaf van eigen hardware en software. Hier zijn namelijk verschillende mogelijkheden in en ik geef hier graag een advies over. 
In het geval dat dit voor de aanvang van de cursus vertraging oploopt beschikt de locatie over een klein aantal wacom teken tablets zonder computer (hiervoor is dus het meenemen van een eigen laptop en software nodig). Neem voor de beschikbaarheid hiervan voor de aanvang van de cursus even contact op.
De software en hardware die we op dit moment beschikbaar hebben om tijdelijk uit te proberen zijn;
Back to Top